Okul Müdürleri Davasında İlk Göreve İade Kararı!

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başarı belgesi ile ödüllendirildikten iki ay sonra müdürlük hakkı elinden alınan üyemiz Serkan Ceylan ile ilgili karar mahkemeden döndü. Müdürleri değerlendirme puanı hukuktan yoksun bulundu. 

Ülke genelinde Ağustos ayında "Görev Süresi Uzatılacak Eğitim Kurumu Müdürleri İçin Değerlendirme Formu" kapsamında muhalif sendikalara üye olduğu belirtilen çok sayıda okul müdürünün bu hakkı elinden alınmıştı. Aydın`ın Söke ilçesinde de aralarında Eğitim Sen üyesi Serkan Ceylan`ın da olduğu 14 müdür ve müdür yardımcısının görev süresi uzatılmamıştı. 

MEB Başarı Belgesi Vermişti

Ceylan, 2005 yılında yapılan müdür yardımcılığı sınavını Söke birincisi olarak kazandıktan sonra aynı yıl 15 Mayıs`ta Söke Ticaret Meslek Lisesi`ne atandı. Müdürlük sınavını kazanan Ceylan, 5 Şubat 2010`da Bağarası Çok Programlı Lisesi`ne, 2012`de Fatma Tüzzehra Orhun Anadolu Sağlık Meslek Lisesi`ne müdür oldu. Ceylan, 17 Ocak 2013`te kaymakamlıktan başarı ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü`nden teşekkür belgesi aldı. 19 Haziran 2014`te Ankara`ya davet edilerek Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başarı belgesi verildi. 

Ancak Meslek Eğitim Merkezi`nde müdür yardımcısı olarak görev yaparken 16 Haziran 2014`te İl Milli Eğitim Müdürlüğü`ne atanan Ünal Aydın ve Temmuz ayı içinde atanan şube müdürleri, 2014 yılı ‘Görev Süresi Uzatılacak Eğitim Kurumu Müdürleri İçin Değerlendirme Formu` kapsamında, Ceylan hakkında 68 notu vererek Ceylan`ın müdürlük hakkını elinden aldı. Ceylan da Aydın Bölge İdare Mahkemesi`nde bu kararın iptali için dava açtı.

Puan Hukuki Dayanaktan Yoksun Bulundu

Mahkemenin 5 Kasım`da aldığı kararında, ‘Görev Süreleri Uzatılacak Eğitim Kurumu Değerlendirme Formu`na göre, olumluluk gösteren düşünce yapısı, tavır, davranış, vasıf, karakter ve benzeri niteliklere göre değerlendirme yapıldığı, kararların ‘evet` ya da ‘hayır` şıkkıyla doldurulacağı, ‘hayır` denilen kişiler için puan verilmemesinin öngörüldüğü, puan vermemenin dayanağının somut bilgi ve belgeyle açıklığa kavuşturularak ispatlanması gerektiği ifade edildi. Milli Eğitim Müdürlüğü`ne, "Değerlendirme puanı hangi objektif ve nesnel ölçütlere göre verildi" diye sorulduğu ve buna ilişkin belgelerden birer örnek istendiği vurgulanarak şöyle denildi: 

"Davalı idarelerin savunma dilekçelerinde ve ekli belgelerde, somut uyuşmazlığa ilişkin değerlendirme formları yerine matbu evrakların gönderildiği anlaşılmakla, idarecilik görevi nedeniyle kazanılmış hakların yönetmelikle düzenlenen ölçme ve değerlendirmelerin hukuken itibar edilebilir bilgi ve belgelerle ortaya konulamaması karşısında, düzenlenen değerlendirme puanının hukuki dayanaktan yoksun olduğu sonucuna varılmıştır." 

Kararda, bu işlem nedeniyle Ceylan`ın görev ünvanı ve yerinin yerinin değişeceği, değişikliğin silsile halinde bütün kadroları etkileyeceği ve telafisi güç zararlalar doğurabileceği kaydedilerek yürütmenin durdurulmasına hükmedildi.

Okunma 3974 defa Son Düzenlenme Çarşamba, 19 Kasım 2014 12:00