Karaca: Devlet yurdu diyerek cemaat yurduna yerleştirdiler Özel

Karaca: Devlet yurdu diyerek cemaat yurduna yerleştirdiler

Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, ailelerin çocuklarını devlet yurdu zannederek devlet görevlilerinin tavsiyeleri ile gönderdiklerini söyledi.

Adana’nın Aladağ ilçesinde 11 öğrenci ve bir görevlinin hayatını kaybettiği yurt yangını ile ilgili Aladağ’da Eğitim Sen heyeti olarak ailelerle görüşen Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, oradaki izlenimlerini ve 4+4+4 Eğitim sistemi ile köy okullarının nasıl azaldığını aktardı. Eğitim Sen Adana Şube binasında gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Karaca,  4+4+4 sonrası ilk ve ortaokulların sayısında, özellikle köylerde belirgin bir azalma olurken özel okullarda artış olduğunu, Aladağ’da görüştükleri ailelerin çocuklarını devlet yurdu zannederek devlet görevlilerinin tavsiyeleri ile gönderdiklerini aktardı. 

Karaca: Devlet yurdu diyerek cemaat yurduna yerleştirdiler

4+4+4 İLE DEVLET OKULLARI AZALDI

Karacanın verdiği verilere göre 2012-2013 eğitim döneminde Türkiye’de 28 bin 177 ilkokul ve 16 bin 83 ortaokul varken 4+4+4 düzenlemesinin ilk 5 yılında ilkokul sayısı 4 bin 117, ortaokul sayısı 279 azaldı. MEB’in resmi verilerine göre 2015-2016 eğitim öğretim yılında toplam 774 bin 503 ilköğretim öğrencisi, 525 bin 519 ortaöğretim öğrencisi yerleşim yerlerine en yakın okullara servis araçları ile taşındı. 

AİLELER, DEVLET YURDU SANIYORMUŞ

Başta köy okulları olmak üzere çok sayıda okulun kapanması sebebiyle zorunlu eğitim çağındaki çocukların yerleşim yerlerine en yakın ilçelere gitmek zorunda bırakıldığını ifade eden Karaca, öğrencilerin Aladağ’da olduğu gibi barınma sorunu ile karşı karşıya bırakıldığını söyledi. Lise ve üstü eğitim çağındaki öğrencilerin kalması gerekirken 11-14 yaşlarındaki çocukları yerleştirilerek suç işlendiğini dile getiren Karaca, yanan yurdun yasalara uygun olmadığına tanık olduklarını belirterek ailelerin bu yurda öğrencilerini MEB yöneticileri ve idarecilerinin tavsiyeleri ile devlet yurdu zannederek yolladıklarını söyledi. 

‘YAŞANANLAR SİYASİ SORUMLULARI ORTAYA KOYUYOR’

Hükümetin yurt açığını gidermek, kamusal, parasız ve nitelikli barınma hakkı için politikalar üretmek yerine, iktidara yakın cemaat ve özel yurtları teşvik ettiğini kaydeden Karaca, “Bu, yaşananların ardındaki siyasi tercihi ve dolayısıyla siyasilerin sorumluluğunu net şekilde ortaya koymaktadır” dedi. (Adana/EVRENSEL)
 

Okunma 1397 defa