Keyfi Hukuksuz Kıyımlara Teslim Olmayacağız! Özel

Keyfi Hukuksuz Kıyımlara Teslim Olmayacağız!

Türkiye’de sadece son birkaç ayda yaşananlara ve yapılan uygulamalara bakıldığında darbeleri gölgede bırakan korkunç bir manzara ile karşı karşıya olduğumuz görülmektedir. Özellikle son birkaç gündür yaşananlar; ülkemizin, kimi karanlık güçler tarafından adım adım kaosa ve yeniden darbe koşullarına sürüklenmeye çalışıldığı inancını ve kaygısını toplum olarak taşımaya başladık.  

Seçilmiş belediye başkanlarının, siyasi parti genel başkanları ve milletvekillerinin tutuklanması ya da silahlı saldırılara maruz kalmasıyla birlikte en son cumhuriyet gazetesinde olduğu gibi muhalif gazeteci ve yazarların tutuklanması yine bunların yaşandığı günün sabahında Diyarbakır’ın merkezinde bombalı araçla yapılan saldırı sonucu 9 insanımızın yaşamını yitirmesi ve yüze yakın insanımızın yaralanması bizi derin üzüntü ve umutsuzluğa sürüklemektedir.

Buradan en başta TBMM ve milletvekillerine; özellikle de iktidar partisi milletvekillerine seslenmek istiyoruz; ülkenin adım adım kaosa sürüklenmesine yaşanan bu haksızlıklara ve hukuksuzluklara sessiz kalmayın. Meclisin bypass edilerek halk iradesinin yok sayılmasına izin vermeyin. Kendi belirlediğiniz teamüllere sahip çıkın. Özellikle seçilmiş milletvekillerinin ve belediye başkanlarının tutuksuz yargılanması konusunda iradenizi ortaya koyun. Ülkemizin içinde bulunduğu bu ortamdan çıkmasının tek koşulu demokrasinin ve hukukun etkin ve ayrımsız bir şekilde tüm kesimler ve yurttaşlarımız için işletilmesidir.

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında başlatılan ve darbecilere yönelik olduğu iddia edilen soruşturmalar, OHAL KHK’ları dayanak yapılarak kamuda gerçekleştirilen açığa almalar ve ihraçlar, siyasi iktidarın elinde tehlikeli bir silaha dönüşmüş durumdadır. Gerek ulusal, gerekse uluslararası hukukun en temel ilkeleri ayaklar altına alınarak yapılan ihraçlar ve açığa almaların somut hukuki deliller bir tarafa büyük ölçüde keyfi, siyasi fişlemeler üzerinden yapıldığı, mülki amirler ve yandaş sendikanın, intikam duygusuyla listeleri oluşturduğu konusunda en küçük bir şüphemiz yoktur.

Siyasi iktidarın, 15 Temmuz darbe girişimini fırsata çevirerek darbe girişimi ile hiç ilgisi olmayan ama kendisine muhalif olan herkesi susturmanın ve sindirmenin derdine düştüğü anlaşılmaktadır. 29 Ekim’de açıklanan 675 sayılı KHK ile ihraç edilenler arasında çok sayıda şubemizin, yürütme kurulu üyeleri ve sendikamızda aktif olarak mücadele eden üyelerimiz bulunmaktadır.

İhraç edilen üyelerimizin sendika içindeki görevlerine bakıldığında ülke çapında il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri, mülki amirler, iktidarın yerel uzantıları ve yandaş sendika işbirliği ile KESK’e yönelik olarak özel bir çalışma yapıldığı anlaşılmaktadır. Yıllardır örgütlü mücadelemizi zayıflatmak için tüm olanaklarını seferber edenler, sendikal faaliyetlerimizden zorla suç üretmeye çalışan çok sayıda bakanlık müfettişi ve mülki amir darbe soruşturması sürecinde tutuklanmış, ihraç edilmiş ya da açığa alınmıştır.

672 ve 675 sayılı KHK’lar ile kamuda yaşanan ihraçların niteliğine, ihraç edilenlerin hangi gerekçe ile görevden alındığına ilişkin somut deliller ortaya konulmamış, ihraç edilenlere idare hukukunun temel ilkelerinden olan ‘savunma hakkı’ bile tanınmayarak açık bir şekilde “yargısız infaz” yapılmıştır. Tıpkı darbeciler gibi evrensel hukuku, anayasayı ve TBMM’yi askıya alarak hareket edenlerin darbecilerle aynı zihniyette oldukları her geçen gün daha açık bir şekilde görülmektedir.

15 Temmuz’dan bugüne kadar yaşadıklarımız, kimlerin gerçek anlamda darbeye karşı olduğu, kimlerin darbeci zihniyetle aynı çizgide olduğunu bir kez daha göstermiştir. Darbe fırsatçılığı yaparak ülkeyi kendi siyasal-ideolojik hedefleri doğrultusunda “tek adam yönetimi” ile yönetmek isteyenler karşılarında duracak hiçbir örgütlü ve dinamik güç istememektedir.

Bugüne kadar attıkları her adımda hukuku ayaklar altına alarak hareket edenler, yok saydıkları hukuk karşısında mutlaka hesap vereceklerdir. İktidarın bugüne kadar hayata geçirdiği tüm hukuk dışı uygulamalarda olduğu gibi, KHK’lar ile hukuksuz bir şekilde ihraç edilen üyelerimiz başta olmak üzere, hangi siyasi görüşten olursa olsun, haksız ve hukuksuz bir şekilde ihraç edilen herkes için hukuksal ve örgütsel mücadeleyi kesintisiz sürdüreceğimiz bilinmelidir.5.11.2016

KESK Adana Şubeler Platformu Adına

Tonguç ÖZKAN

 

BTS Adana Şube Başkanı

Okunma 1567 defa Son Düzenlenme Cumartesi, 05 Kasım 2016 13:47