Öğretmenlere Sınav Görevi Verilmesi İçin ÖSYM’ye Başvurduk Özel

Öğretmenlere Sınav Görevi Verilmesi İçin ÖSYM’ye Başvurduk

Yalnız ilk, orta ve lise öğretmenlerine değil tüm öğretmenlere sınav görevi verilmesi için ÖSYM’ye başvurduk.

 

ÖLÇME, SEÇME VE YERLEŞTİRME MERKEZİ BAŞKANLIĞI’NA

 

            Bir süredir aralarında üyelerimizden Milli Eğitim Müdürlükleri, Mesleki Eğitim Merkezleri ile Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında (anaokulu) görev yapanlar, Başkanlığınızca yapılacak sınavlarda görev almak istedikleri halde başvurularının uygun görülmediğini dile getirmektedir.

Bazı internet sitelerinde yer alan bilgilere göre de, yapılacak sınavlarda görev almak istediği halde görev verilmeyen bir öğretmen başvurusuna Başkanlığınızca; “ÖSYM Başkanlığının görev, yetki ve sorumluluklarının belirlendiği 6114 sayılı Kanun hükümleri doğrultusunda sınav görevlileri ÖSYM Başkanlığı yetki ve takdirinde belirlendiği, ÖSYM Başkanlığının, sınavlarda görev alan görevlileri belirleme yetki ve takdirine sahip olduğu, ÖSYM sistemlerinde yapılan güncelleme işlemleri sonrasında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilk, orta ve lise dengi okulların veya üniversitelerin dışında bir kurumda çalışıp Görevli İşlemleri Sistemine kayıt yaptıran Milli Eğitim Müdürlükleri, Özel Eğitim Kurumları, Mesleki Eğitim Merkezleri, anaokulu vb. kurum çalışanlarının Görevli İşlemleri Sistemine kayıtlarının ÖSYM Başkanlığınca uygun görülmediği, belirtilen kurumlardaki görevlilerin kayıtlarının pasif hale getirildiği” biçiminde bir yanıt verildiği belirtilmektedir.

Tamamı pedagojik formasyon ile ölçme ve değerlendirme eğitimi almış öğretmenlerin bir kısmının Başkanlığınızca yapılan sınavlarda görevlendirilirken bir kısmının görevlendirilmemesi öğretmenler arasında huzursuzluğa yol açmaktadır. Kaldı ki görev verilmeyenler, görev verilenlerle aynı üniversitenin aynı bölümleri veya öğretmen yetiştiren farklı bölümlerinden mezun olmuştur. Daha önce defalarca bu sınavlarda görev almış ve hiçbir kusuru saptanmamış öğretmenlere, haklı ve hukuka uygun hiçbir neden yokken idari bir kararla bir daha görev verilmemesi, bu öğretmenlerimiz açısından ekonomik sorunlara da yol açacaktır. Başkanlığınızın, bilerek ve isteyerek öğretmenler arasında huzursuzluğa yol açmadığını, dolayısıyla sorunun çözümü için somut adımlar atacağını umuyoruz.

Ayrıca belirtmek isteriz ki, öğretmenlerin bir kısmına görev verilmemesi mevzuata da aykırıdır. Şöyle ki:

6114 sayılı Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Yasanın ‘Sınav merkezleri, görevliler, sonuçlara itiraz’ başlıklı 8 inci maddesi uyarınca; sınav hizmetleri; merkez teşkilatı, doğrudan merkeze bağlı temsilcilikler ile sınav koordinatörlükleri vasıtasıyla yerine getirilecek, sınav koordinatörlüklerinin çalışma usul ve esasları, bu birimlerde görev yapmak üzere personel görevlendirilmesi, görevlendirilecek personelde aranacak nitelikler ve bu personelin görevleri, birimlerin teknik altyapılarının oluşturulması, cari ve diğer giderlerinin ödenmesi ile yurt dışında yapılan sınavlara ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenecek, Devlet veya vakıf yükseköğretim kurumları, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Devlet veya özel ilk ve orta öğretim kurumları ile kamu kurum ve kuruluşlarının sınav evrakını saklamaya,  başvuru merkezi veya sınav koordinatörlüğü hizmetlerini yürütmeye ve sınav yapmaya uygun mekânları, gerektiğinde Başkanlığın sınav hizmetlerinde temizlik, ısıtma ve aydınlatma giderleri de dâhil olmak üzere ücretsiz olarak kullanılabilecek, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personel, ihtiyaç duyulması hâlinde Başkanlığın sınav hizmetlerinde görevlendirilebilecektir.

6114 sayılı Yasanın yürürlüğe girmesinin üzerinden 5 tam yıl geçtiği halde, sınav hizmetlerini yürütecek birimlerde görev yapmak üzere personel görevlendirilmesi, görevlendirilecek personelde aranacak nitelikler ve bu personelin görevlerine ilişkin bir yönetmelik hazırlanmamış ve yürürlüğe konmamıştır. Başkanlığınızca bir yönetmelik hazırlanmadığı gibi, Yasanın Resmi Gazetede yayımlanmasından 17 gün sonra, 20 Mart 2011 günü, SINAV GÖREVLİLERİNİ BELİRLEME, ATAMA VE ÜCRET ÖDEME İLKELERİ yayımlanmıştır. 19.12.2005 gün ve 2005/9986 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konan Mevzuat Hazırlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik kapsamında olmayan bu düzenlemenin (İLKELER) hala yürürlükte olduğu anlaşılmaktadır.

Başkanlığınızca 6114 sayılı Yasanın emredici hükmü uyarınca bir yönetmelik hazırlanarak yürürlüğe konmadığı gibi, açıkça hukuka aykırı olarak Yönetmeliğin yerine geçecek biçimde uygulanan bu düzenleme (İLKELER) yürürlüğe konmuş, bu düzenlemede de bir değişiklik yapılmadığı halde, Milli Eğitim Müdürlükleri, Özel Eğitim Kurumları, Mesleki Eğitim Merkezleri, anaokulu vb. kurum çalışanlarına sınav görevi verilmemiştir. 6114 sayılı Yasa uyarınca sınav hizmetlerinde görev alacak personeli belirleme yetkisi elbette Başkanlığınızdadır. Ancak Yasa bu yetkinin nasıl kullanılacağının bir yönetmelikle belirlenmesi gerektiğini kurala bağlamıştır. Aksi bir bakış ‘Yasal Yönetim’ ilkesine aykırılık oluşturacaktır.

Yukarıdaki açıklamalar ışığında öğretmenlerin bir kısmına sınav görevi verilmemesi uygulamasından vazgeçileceği ve sonucu hakkında sendikamızı bilgilendireceğinizi umar,

Gereğini bilgilerinize sunarım.  

 

                                                                                  Sakine Esen Yılmaz

 

                                                                                      Genel Sekreter 

Okunma 2987 defa