CERATTEPE’YE SES VERELİM! Özel

CERATTEPE’YE SES VERELİM!
Karadeniz halkı ve doğası yıllardır sermaye ve devlet işbirliğinin saldırısı altında direniyor. Karadeniz sahil yolu, HES’ler, Termik Santraller, Yeşil Yol ve son olarak madencilik faaliyetleriyle Karadeniz’in yaşam alanları, canlı türleri, geçim kaynakları sürekli tehdit altında. El değmemiş son doğal alanlara göz diken sermaye ve devlet her seferinde gerekli cevabı alsa da saldırmaya devam ediyor. 
Şimdiki gündemleri Artvin’in Cerattepe bölgesindeki, el değmemiş doğal orman alanları. Bu ormanlık alanda başlatılmak istenen madencilik faaliyeti hayata geçerse, sırada bekleyen 358 maden ruhsatının çıkması kolaylaşacak. Yağma ve katliamın önüne geçilemeyecek. 


Hatırlanacağı gibi, gözü dönmüş Cengiz Holding’in altın aramak için sekiz ay önce başlattığı girişim, halk direnişiyle geri çekilmişti. Ama anlaşılan ders almamışlar. Şimdi yine saldırıyorlar. 15 Şubat akşamı, maden yetkilileri, polis ve jandarma ile birlikte iş makinelerini bölgeye yığmaya başladı. Bu girişim halkın direnişiyle karşılaştı. 
Direnişin her geçen saat yayılması ve büyümesi hükümeti oldukça panikletmiş görünüyor. Öyle bir panik ki, altı farklı ilden Artvin’e polis ve jandarma yığınağı yaptılar. İçişleri bakanı kolluk kuvvetlere “vurun geçin” talimatı verdi. 
Vurdular ve geçtiler. Halka gaz bombalarıyla, plastik mermilerle saldırdılar. Direnişçileri gözaltına aldılar. Maden sahasına ulaştılar. Ağaç kesimine başladılar bile. Halkın direnişi şu anda Artvin merkezinde devam ediyor. Herhangi bir yenilgi yok. Direniş sürüyor ve direnişe destek de her geçen gün büyüyor. 


Hükümetin yakın dostu, halka ettiği küfürlerle bilinen Cengiz Holding’in doğa ve insan katliamlarındaki sicili oldukça kabarık. Holdinge ait Eti Bakır işletmelerinin Samsun tesislerinde geçen sene yaşanan kazada beş işçi hayatını kaybetmişti. 2012’de Adana Kozan’daki baraj inşaatında 10 işçi yaşamını yitirmişti. Murgul bakır işletmelerinde tonlarca zehri Murgul’a akıtan şirket, Karadeniz doğasını katleden Karadeniz Sahil yolunun da mimarlarından. Şimdi de gözlerini Artvin’in doğasına ve insanlarının yaşamına dikmiş şimdi de. 
Hâlihazırda iklim değişikliği nedeni ile gezegenimiz, tarihin en büyük yıkımı ile karşı karşıyayken, canlı çeşitliliği hızla azalırken, doğal yaşam alanları tek tek yok olurken, kirlilik ve nükleer tehdit bizleri büyük bir yok oluşa doğru sürüklerken, yüz binlerce ağacı sırf altın aramak için kesmek büyük bir çılgınlıktır. 


Adana Halkı, doğanın katillerini uyarıyor: Pis ellerinizi doğadan ve yaşamdan çekin. Doğayı, sermayenizi katlamak için kullanacağınız bir meta olarak kullanmanıza izin vermeyeceğiz. Artvin halkıyla birlikte direneceğiz. Sizleri yaşamın kaynağından tamamen kovana kadar mücadelemiz sürecek. 
Türkiye halklarına çağrımızdır. Gelin sermayenin yağma ve katliam düzenine karşı, doğanın yaşama hakkını, çeşitliliğini ve sürekliliğini savunalım. Cerattepe halkına destek olalım. Kapitalizm bizi yok etmeden, biz kapitalizmi yok edelim.

Okunma 1300 defa