Eğitim Sen’in Sendikal Mücadelesi Ödüllendirildi! Özel

Her yıl baskılara karşı direnişin sembolü olan sendika liderlerini seçmek için düzenlenen ‘Febe Elizabeth Velasquez Sendika Ödülleri`ni bu yıl Eğitim Sen Genel Sekreteri Sakine Esen Yılmaz ve önceki dönem Genel Sekreterimiz Mehmet Bozgeyik kazandı.

Her yıl baskılara karşı direnişin sembolü olan sendika liderlerini seçmek için düzenlenen ‘Febe Elizabeth Velasquez Sendika Ödülleri`ni bu yıl Eğitim Sen Genel Sekreteri Sakine Esen Yılmaz ve önceki dönem Genel Sekreterimiz Mehmet Bozgeyik kazandı. Hollanda Sendikalar Konfederasyonu FNV Mondiaal tarafından bu yıl on üçüncüsü düzenlenen ödül törenine Hollanda`daki sendika konfederasyonları dünya çapında direnişi örgütleyen sendika liderlerini seçiyor. Eşitlik ve adalet mücadelesinde yol arkadaşımız olan AOb (Hollanda Öğretmenler Sendikası) Sendikası tarafından Eğitim Sen aday gösterilmiş olup FNV`nin tüm bileşenleri tarafından oy birliği ile ödülü almaya hak kazanmıştır.

Bizleri son derece onurlandıran bu ödül, Eğitim Enternasyonali`nin ülkemizdeki tek temsilcisi olmamızın ardından eğitim alanında sendikal mücadele veren tek örgüt olduğumuzu bir kez daha kanıtlamıştır. Emekçilerin ve sendikacıların uluslararası alanda haklarını savunan sendikamızın çabaları sayesinde Türkiye`de eğitim ve bilim emekçilerinin talepleri dünya çapında görünür hâle gelmiştir. Eğitim Sen temel ilkeleri için yürüdüğü uzun soluklu yolda farklı ülkelerdeki yüzlerce emek ve eğitim örgütü ile birlikte olmanın onurunu yaşamaktadır. Aldığımız ödül tüm baskıların ve itibarsızlaştırma politikalarının karşısında direnenlerin her zaman kazanacağını göstermektedir. 

Bu ödülün bizim için bir anlamı daha var. Dünya çapında en önemli sendikal ödül olarak geçen Febe Elizabeth Velasquez ödülleri; sendika çalışmaları yüzünden 1989 yılında henüz 27 yaşında öldürülen Salvadorlu aktivist FENESTRAS`a ithafen düzenlenmektedir. Salvadorlu sendikacının emek mücadelesi tarihine bıraktığı mirası sahiplenen FNV Konfederasyonu ise 1991 yılında kurumsal olarak ödül törenini düzenlemeye başlamıştır. Bu yıl 13.`sü düzenlenecek olan bu ödül hayatları pahasına emek mücadelesi verenlerle dayanışmanın bir sembolü olarak değerlendirilmektedir. Bu yönüyle Eğitim Sen dünya emek mücadelesinde baskılara karşı direnişiyle takdire layık görülmüştür.

Sendikamızda sürdürdükleri çalışmalar ile Genel Sekreterimiz Sakine Esen Yılmaz ve önceki dönem Genel Sekreterimiz Mehmet Bozgeyik 25 Haziran 2012`de yapılan polis operasyonu sırasında gözaltına alınmış ve aylarca cezaevinde tutulmuştur. Yaptıkları sendikal çalışmalar bir suç delili olarak gösterilmiş ve uluslararası sözleşmeler açıkça ihlâl edilmiştir. Hükümetin sendikamıza karşı tutumunun demokrasi ile hiçbir ilgisinin olmadığını herkes görmüştür. Bu süreçte bizimle birlikte olan Eğitim Enternasyonali, ETUCE (Eğitim Enternasyonali Avrupa Bölgesi) ve içlerinde AOb Sendikasının da (Hollanda Öğretmenler Sendikası) bulunduğu tüm uluslararası sendikal kurumlar hükümeti uyarmış ve politik baskı oluşturmuştur.

AKP hükümetinin emek ve demokrasi mücadelesine açtığı savaş sonucunda Yılmaz ve Bozgeyik hakkında açılan davalar hâlâ sürmektedir. Bu davaların bir sonucu olarak ödül almaya hak kazanmasına rağmen, Genel Sekreterimiz Sakine Esen Yılmaz yurt dışına çıkış yasağı sürdüğü için ödül törenine katılamayacaktır. Tören katılımcılarını video mesajıyla selamlayacak olan Sakine Esen Yılmaz, önceki dönem Genel Sekreterimiz Mehmet Bozgeyik tarafından temsil edilecektir. Mehmet Bozgeyik 29 Mayıs Cuma günü Hollanda sendikaları ile yapılacak bilgilendirme toplantısına katılacak, 30 Mayıs Cumartesi günü ödül töreninde bulunacaktır. 

Bizleri son derece onurlandıran ‘Febe Elizabeth Velasquez Sendika Ödülleri`ni almaya hak kazanan yol arkadaşlarımız Sakine Esen Yılmaz ve Mehmet Bozgeyik`i tebrik ederiz. Özgürlükler ve adalet için sendikal çalışmalarını emeğin ve demokrasinin koruyucusu olan Eğitim Sen`de sürdüren bütün üyelerimizle bu mutluluğumuzu paylaşır, bütün eğitim ve bilim emekçilerini sendikamızda örgütlenmeye davet ederiz. 

Genel Sekreterimiz Sakine Esen Yılmaz‘ın mesajını görmek için tıklayınız.

Okunma 2897 defa