"ÖĞRETMENLERİN 2015 OCAK AYI İL İÇİ VE İLLER ARASI ÖZÜR DURUMUNA BAĞLI YER DEĞİŞTİRME DUYURUSU" Yayımlandı Özel

 "ÖĞRETMENLERİN 2015 OCAK AYI İL İÇİ VE İLLER ARASI ÖZÜR DURUMUNA BAĞLI YER DEĞİŞTİRME DUYURUSU" Yayımlandı

 

Duyuruya göre "Birinci aşama başvurularının son günü itibarıyla son iki yıllık süre zarfında en az 360 gün sigortalı hizmeti olduğunu ve sigortalılığının halen devam ettiğini gösterir belge" sunanlar eş durumu özrüne dayalı olarak yer değiştirme isteğinde bulunabilecektir. 

 

16 Ağustos 2014 günlü Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 4. maddesiyle değiştirilen 14. maddenin 1. fıkrasının (d) bendi ile 2. fıkrasında yer alan "kesintisiz son üç yıl" ibaresi uyarınca, kamu görevlileri, eşleri atanmayı talep ettikleri yerde kesintisiz olarak son üç yılda sosyal güvenlik primi ödemek suretiyle çalışıyor ise aile birliği özrüne bağlı olarak yer değiştirme isteğinde bulunabilecektir. Kesintisiz son üç yıldır çalışmıyor ve sosyal güvenlik primleri ödenmemişse yer değiştirme isteğinde bulunamayacaktır. 

 

Bakanlığın Resmi internet sitesinde yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği Taslağının 36/1-ç maddesinde de benzer bir hükme yer verilmişti. Yürürlükteki Yönetmeliğinin ‘Eş durumu özrü` başlıklı 37/5 maddesinde bu süre son iki yıl içinde en az 360 gün olarak belirlenmiştir. Bu süre, 2006 yılında yürürlüğe giren öğretmenlerin atama ve yer değiştirme yönetmeliğiyle 240 günden 360 günü çıkarılmıştı. Bakanlık bu taslağı yürürlüğe koyarsa sosyal güvenlik primi ödeme gün sayısını 360 günden de 1080 güne çıkarmış olacaktır. Bakanlık, öğretmenlerin atama ve yer değiştirme yönetmeliğinin (bu taslakla) genel yönetmelikle uyumlu hale getirildiği savunmuştur. Oysa genel yönetmelikte eşi sigortalı olanlara eş durumu özrüne dayalı yer değiştirme hakkı tanınmamışken, öğretmenlerin atama ve yer değiştirme yönetmeliğiyle öğretmenlere bu hak tanınmıştı. Özel yönetmelik genel yönetmelikle tanınan hakları genişlettiğinden, bu konuda bir uyumsuzluktan söz edilmiyordu. Dolayısıyla genel (çerçeve) yönetmelikte kesintisiz son üç yıl sosyal güvenlik primi ödeme koşulu aranması, özel yönetmelikte bu hakkın genişletilmesini engellememektedir. Konuyla ilgili bu görüşlerimizi yazılı ve sözlü olarak Bakanlığa sunmuştuk. Milli Eğitim Bakanlığı`nın bu Duyuru ile görüş değiştirmiş olmasını umuyoruz. Bu nedenle eş durumu özrüne dayalı yer değiştirme isteklerinde son iki yıl içerisinde 360 gün prim ödenmiş olmasının yeterli sayılması yalnız yarıyıl tatilinde değil, yaz tatilinde de geçerli olmalı, Yönetmelik de bu şekilde yürürlüğe konmalıdır. 

 

Duyuruya göre; 

Özür grubu başvuruları 5 - 9 Ocak 2015 tarihleri arasında alınacak.

Atamalar 19 Ocak 2015 tarihinde gerçekleştirilecek. 

Tebligat ve ilişik kesme işlemleri ise 23 Ocak 2015 tarihinden itibaren gerçekleştirilecek.

 

Duyuruyu PDF olarak görmek için tıklayınız.

Okunma 2678 defa