Okuluma Dokunma

Adana Sarıçam İlçesi Orhangazi Mahallesi’nde bulunan Ata İlkokulunun bir kısmının Sarıçam Halk Eğitim Merkezi’ne tahsis edilmesi öğrenci velileri tarafından tepkiyle karşılandı. Bu uygulamayla birlikte ilkokul öğrencileri yetişkinlerle aynı ortamda eğitim görecek, sınıflardaki öğrenci sayısı artacak, bazı öğretmenler norm fazlası olacak. 


İlköğretim okulu olarak kurulan okulun ortaokul bölümü geçtiğimiz yıllarda binanın yetersizliği nedeni ile başka bir okula nakledildiğini anlatan veliler buna da karşı çıktıklarını belirterek kendilerine ve öğretmenlere sorulmadan okul hakkında kararlar alınmasının doğru olmadığını söylüyor. Çocuklarının yetişkinlerle aynı ortamda eğitim görmesinin onların ruhsal gelişimleri açısından doğru olmadığını söyleyen veliler ile Eğitim Sen, Türk Eğitim Sen ve Eğitim İş’in Adana’daki şubeleri velilere, öğretmenlere ve hatta İlçe Milli Eğitim’e haber vermeden böyle bir tahsisin yapılmasına okul önünde bir araya gelerek tepki gösterdi. Yıllarca emek harcadıkları, okulun Halk Eğitim’e tahsis edilmemesi için Veliler ve Okul Aile Birliği Valilik’e sunmak üzere kendi aralarında imza topladı. 
VELİLER ÇOCUKLARI İÇİN ENDİŞELİ
Gazetemize konuşan Fatma Tekgöz, çocuklarının zaten 30 kişilik sınıflarda eğitim gördüğünü belirterek “40 kişilik sınıflarda bu çocuklar nasıl sağlıklı bir eğitim görecek?” diye sordu. Yetişkinlerle çocuklarının aynı tuvaletleri kullanacağını dile getiren Tekgöz, hocalar değişecek olmasından ve tüm bunların sonucu olarak çocuklarının psikolojisinin bozulmasından endişeli. Bu karardan sonradan haberdar olduklarımı anlatan Tekgöz, “Ne bize, ne hocalarımıza haber verdiler. Kendi kendilerine karar vermişler” dedi. 

İlkokulda Kurs Eylemi!

KARAR VERİRKEN BİZE SORMUYORLAR
1027 öğrencileri olduğunu ifade eden Okul Aile Birliği Başkanı Ramazan Ünal, ne kadar veli varsa hepsiyle birlikte okula gereken ilgiyi göstererek okullarını düzene soktuklarını belirterek veli olarak ilkokulun bulunduğu bir yerde Halk Eğitim merkezi olmaz” dedi. Geçen sene ortaokulun kaldırılmaması için eylem yaptıklarını ifade eden Yasemin Mencik, bu okul bizim bilgimiz olmadan bu kararları aldılar. Şimdi çocuğum uzakta başka okula gidiyor. Aklımız orda kalıyor” dedi.“Koca mahallede iki tane okul var onu da elimizden alıyorlar” diyen Fatma Bozdemir, Halkeğitim’in başka yere yapılması gerektiğini söyledi. 


İŞLETME MANTIĞI İLE HAREKET EDİYORLAR
Eğitim Sen Şube Başkanı Ahmet Karagöz, uygulamanın işletme mantığı ile ele alındığını belirterek kendini CEO olarak tanımlayan, daha fazla kar amacıyla başa getirilen Adana İl Milli Eğitim Müdürü’nün yargı yoluyla hakkını arayan okul müdürlerini tehdit etmek yerine okulların sorunlarını çözmeye davet etti. Eğitim öğretim yılının başından 250 bin öğrencinin devlet okullarından alınıp özel okullara gönderildiğini dile getiren Karagöz, bunun karşılığında özel okulların kasalarına 800 milyon lira aktarıldığını hatırlatarak yeni bina yapılması için “kaynak yok” denilmesinin altında okulların özelleştirilmek istenmesi olduğunu kaydetti. Yetkilileri geri adım atmaya davet eden Karagöz, konunun sonuna kadar takipçisi olmaya devam edeceklerini söyledi. 

 

BİNA YETERSİZ DİYEREK ORTAOKULU KALDIRMIŞLARDI
Okulun ilkokula çevrilirken binanın yetersiz olduğunun söylendiğini ifade eden Türk Eğitim Sen 2 nolu Şube Başkanı Kamil Köse, uygulamanın keyfi olduğunu belirterek Halk Eğitim İlçe Müdürü’nün evinin okula yakın olması nedeni ile yukarıdan birilerini aratarak İl Milli Eğitim’e böyle bir karar aldırdığını söyledi. Olayı pedagojik olarak değerlendiren Köse, “ilkokul çocukları lavabo, toplantı salonu, giriş, çıkış her alanı ortak kullanma tehlikesi var. İlkokul çağındaki çocuğun psikolojisi ile yetişkinlerinki arasında uçurum var. Bu yanlış bir uygulama. Vazgeçilsin.” dedi.

Volkan Pekal – Evrensel