“Güvencesizlik kıskacında kadın emeği” konulu panel düzenlendi.

dana’da “Güvencesizlik kıskacında kadın emeği” konulu panel düzenlendi. 

11 Mayıs Cumartesi Eğitim Sen Adana Şubesi tarafından “Güvencesizlik kıskacında kadın emeği” konulu panel düzenlendi. Ziraat Mühendisleri Odası’nda gerçekleştirilen panel saat 14.00’te başladı. Muğla Üniversitesi’nden Doç. Dr. Saniye Dedeoğlu ve yazar Çiğdem Çidamlı’nın panelist olduğu etkinlikte, moderatörlüğü Eğitim Sen Adana Şubesi Kadın Sekreteri Esra Arslan Kösele yaptı.

Doç. Dr. Saniye Dedeoğlu, Avrupa’da ve Türkiye’de toplumsal cinsiyet rejimlerine değinerek, aile modellerinin üretim biçimlerine göre değiştiğini belirtti. Devletin kadın istihdamını artırma politikalarının yok denecek kadar az olduğunu söyleyen Dedeoğlu, 2006 yılında TİSK’in kadın istihdamına ilişkin toplantısına uygun şekilde hükümetin kadına yönelik istihdam politikaları geliştirdiğine vurgu yaptı. Esnek çalışma modellerinin kadın emeğini kullanmaya uygun zeminler yarattığına dikkat çekerek, güvencesizlik ve kayıt dışı çalışmanın en çok kadınları etkilediğini söyledi. Konuşmasında Türkiye’ nin OECD ülkeleri içinde en düşük kadın istihdamına sahip ülke olduğuna da değindi.

Çiğdem Çidamlı ise konuşmasına, Bangladeş’ te 1000 tekstil işçisinin ölümüne değinerek başladı. Dünyanın bu katliama sessiz kaldığını belirten Çidamlı, üretim ve yeniden üretim alanlarında köklü değişimler olduğunu, esnekleştirme ve güvencesizliğin yaygınlaştığını söyledi. Neo-liberal politikaların kadın düşmanı bir sermaye siyaseti olduğunu vurgulayan Çidamlı, neoliberal politikaların neden olduğu özelleştirmeler eliyle sosyal hizmetler de boşalan yerin kadın emeği ile doldurulduğunu ve İstihdam Yasası, SSGSS vb. yasalarla kadınların güvencesizliğe itildiğini ifade etti.

Yaklaşık 60 kişinin katıldığı panel, tartışmaların ardından sona erdi