HASTANEME DOKUNMA Özel

Adana Sağlık Emekçileri Sendikası, Adana Tabip odası ve halkın katılımıyla Adana Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinin kapatılmaması için yapılan eyleme destek olduk.

Görüntünün olası içeriği: gökyüzü ve açık hava

 

HASTANE HALKINDIR KAPATILMAZ  HASTANEMİZİ GERİ İSTİYORUZ                               

Adana da 1550 yataklı Adana Şehir Hastanesi 18.09.2017 pazartesi günü hasta kabulüne başlayarak açıldı. Bu hastanenin açılması ile Adana Kamu Hastanelerine bağlı bazı hastaneler tamamen kapanırken, bazılarında yatak ve personel sayısı azaltıldı, zamanla onlar da kapanacak. Bugün bahçesinde bulunduğumuz hastane Adana’nın en eski hastanesidir, bir çok deprem geçirmesine rağmen zarar görmemiş ve halen sapasağlamdır. Deprem bahanesiyle boşaltılması ve kapatılması gerçeğe uygun bir iddia değildir.1972 yıllarında bir dönem kapatılmış, belli tadilatlardan geçtikten sonra 1978 yılında 150 yataklı Doğum ve Çocuk Hastanesi olarak hizmete yeniden açılmıştır. 2009 da ise, SSK ya ait 250 yataklı Marsa Doğum ve Çocuk hastanesi ile tek başhekimlik altında birleştirilerek iki hastane toplamda 400 yatakla düne kadar hizmet vermiştir. Hastane toplamda 90-100 uzman doktor, ebe, hemşire diğer sağlık personeli ve idari personel, yaklaşık 800 kişi ve de yüzlerce sözleşmeli taşeron güvencesiz işçi ile hizmet vermekteydi. Altı adet ameliyathane odası, on adet doğum odası, yirmi yoğun bakım ünitesi ile otuz dört adet USG, iki mamografi cihazı, elli adet bebek küvezi ile halka sağlık hizmeti sunmaya çalışmakta idi. Bugün bu yüzeli yataklı hastane tam manası ile kapatılıyor iki yüz elli yataklı Marsa Doğum Hastanesi Seyhan devlet hastanesine( Aşkın Tüfekçi hastanesine) bağlı olarak yüz elli yatakla devam edeceği söylense de inandırıcı gelmiyor, zaman içinde o da kapanacak.                                 

Sağlıkta önemli olan, sağlığın ücretsiz, eşit, kaliteli, nitelikli  ulaşılabilir olmasıdır. Bundan sonra hizmeti on km mesafede Adana Şehir Hastanesinden alacağız. Bu bölgenin insanları dar gelirli ve ciddi geçim sıkıntısı içinde olan yurttaşlardır, ulaşım giderini nasıl karşılayacak, hastalarını nasıl hastaneye yetiştirecek, yatan hastalarının ziyaretine nasıl gidecek ??? soruları kamuyu ve idareyi ilgilendiren, yanıt ve çözüm bulunması gereken sorulardır.                                  

Mevcut durumda bu bölgenin insanı, en yakın özel sağlık kurumuna giderek katkı-katılım payı ödeyecek, sağlığı özel merkezin vicdanına kalacak, yada parası olmayan tedavi edilemeyecektir. Çocuk hastanesinin arazisi şirkete verilecek buraya AVM ler yapılacaktır.                                                                                                             

Bu hastane yalnız hastalara hizmet vermekle kalmayıp, içinde ve dışında birçok insanın ekmek kazandığı yerdi. Küçük medikal şirketler, işçi çalıştıran yüklenici firmalar, kantinciler bunların hepsinin işi elinden alınmış oldu. Ayrıca hastane etrafında lokantası, bakkalı, eczanesi, dolmuşçuları vs esnafı hastane yakınında ev tutan hastane çalışanlarının çekilmesi ile kirada evi olanlar kısacası hepimiz kaybediyoruz en önemlisi sağlığımızı kaybediyoruz.                                         

Ülkemiz kaybediyor…Erzurum da 1300 yataklı tam donanımlı hastaneyi devlet klasik ihale ile 193.5 milyon tl ye yaptırdı bu gün bizim 1550 yataklı Adana şehir hastanesi kamu özel ortaklığı ile Rönasans şirketi ile ortaklık kurarak yaptırıldı yıllık kirası, yıllık döviz ve enflasyona göre güncelleştirmek şartıyla devlet ortağı şirkete 28 yıl kira ödeyecek. Bu yıl yıllık ödenecek kira 202 milyon tl 28 yıl sonra toplam 5.5 milyar tl olacağı söyleniyor. Bunun dışında laboratuvar, görüntüleme,  kantin, temizlik, yemek, otopark, bilgi işlem, oteller, eczaneler avm ler 20 civarın da işin işletilmesi şirketin. yapılan  tüm işlemlerin  hasta yataklarının %70 i garanti binanın arazisi devletten bedava kapanacak hastanelerin arazisi bedava şirketin olacak  ADANA şehir hastanesi ile Erzurum devlet hastanesi arasın da ki farkı siz düşünün. Sonuçta devletin girdiği bu masraflar sağlığımızı ipotek altına almıştır. Bunun masrafını halkımız  ödeyecek her yurttaş borçlanmıştır. Yurttaşlar hiç Şehir Hastanelerine gitmese de vergilere sağlık

primlerine sağlıktaki katkı ve katılım paylarına yapılacak zamlarla ödeyecek sağlık paralı hale geldi özeleşiyor piyasaya açılıyor tekelleşiyor paran kadar sağlık olacak insanlar hastalansın ki hastaneler kazansın                                                                                   

Biz diyoruz ki sağlık ücretsiz eşit ulaşılabilir kaliteli nitelikli kamusal olsun. Katkı katılım payı sağlık primi olmasın ödediğimiz vergiler yeter. Önemli olan insanları hastalandırmamak onun için de devlet koruyucu hekimliğine önem vermelidir. Şehir hastaneleri sağlık bakanlığının olsun kaçılınılmaz olan hastalıklarımızın tedavi için de tek devasa 1500 yataklı şehir hastaneleri yerine kenttin belli yerlerine dünya araştırmalarının da önerdiği gibi 200- 600 yataklı hastaneler yapılmalı sağlık ocağı sevk sistemi çalıştırılmalıdır ( isterlerse olur inandırıcı olmasa da Çukurova devlet hastanesi Çukurova da Demirel bulvarın da 250 yataklı Seyhan devlet hastanesi hastaneler kavşağın da 250 yataklı marsa hastanesi 150 yataklı yeni valilik yanı butik hastane olarak hizmet verecek deniyor) dilerim Adana nın güneyine de belli yerlere yaptırılır valimizin sözü olan Adana devlet hastanesi nin yerine 100 yataklı hastane yeşil obaya 100 yataklı hastane yaptırılacağı dilerim kısa zaman da yapılır bu kapatılan çocuk hastanesi yerine de 200-400 yataklı kadın doğum ve çocuk hastanesi yaptırılmalıdır.                                                                                                                                                   

Hizmet sunan sağlık ve sosyal hizmet emekçileri de halkımız dan  farklı değildir  insanca yaşayacak ücret  alamamakta ücretleri belirsizdir çalışma koşulları belirsizdir iş güvencesi olacak mı ? güvencesiz sözleşmeli taşeron çalışacaklar çalışacakları yer belirsizdir il içinde kalacak mı? Onlar da iş güvencesi ücret güvencesi mekan güvencesi can güvencesi  ulaşım kreş istiyor

Hizmet alan halkımız ve hizmet sunanlar beraberce mücadele ederek kazanacaktır                                                                                                                                                   

MUZZAFFER YÜKSEL                                                                                                                                                                                 

Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri sendikası                                                                                  

Adana şube başkanı

Görüntünün olası içeriği: 20 kişi, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar, kalabalık ve açık hava

Görüntünün olası içeriği: 16 kişi, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar ve açık hava

Okunma 1266 defa Son Düzenlenme Salı, 26 Eylül 2017 13:03