Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa, Danıştay’ın “Hukuka Aykırı Olduğu” Gerekçesiyle Verdiği Katsayı Kararının Yüzbinlerce Meslek Lisesi Öğrencisini Bir Kez Daha Mağdur Ettiğini Söyledi.
Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa, Danıştay’ın “hukuka aykırı olduğu” gerekçesiyle verdiği katsayı kararının yüzbinlerce meslek lisesi öğrencisini bir kez daha mağdur ettiğini söyledi.
Boğa, Karşıyaka Endüstri Meslek Lisesi önünde sendika üyesi bir gurup ve öğrencilerle yaptığı açıklamada, üniversiteye giriş sınavlarında diğer liselerle meslek liseliler arasında eşitsizliğe yol açan katsayı uygulamasının YÖK’ün 1998 yılında aldığı kararla yürürlüğe girdiğini hatırlattı. Eğitim eşitsizliklerinin katsayı tartışmasına indirgenemeyeceğine dikkat çeken Boğa, “Eğitim sistemi baştan aşağı yeniden yapılandırılmalı, mesleki ve teknik eğitimin sorunları bilimsel bir perspektifle çağdaş dünyadaki gelişmeler doğrultusunda çözümlenmelidir.” dedi.
Meslek Liselilere Uygulanan Katsayı Uygulamasına Son Verilmelidir.
Danıştay’ın ‘hukuka aykırı olduğu’ gerekçesiyle verdiği katsayı kararı, yüz binlerce meslek lisesi öğrencisini bir kez daha mağdur etmiştir. Eğitim yılı başında özel dershanelere para yatırarak kaydolan meslek liseliler, deneme tahtasına dönen eğitim sisteminde ‘şimdi ne olacak?’ diye kaygı duymaktadır.
Üniversiteye giriş sınavlarında diğer liselerle meslek liseler arasında eşitsizliğe yol açan ‘katsayı’ uygulaması, YÖK’ün 1998’de aldığı kararla yürürlüğe girmişti. AKP’nin kadrolaşmasıyla el değiştiren YÖK, bu kez 21 Temmuz 2009’da aldığı kararla farklı katsayı uygulamasını kaldırmıştı. Farklı katsayı uygulanmasına ya da kaldırılmasına ilişkin her iki kararda da imam hatip liseleri siyasal bir argüman olarak kullanılmaktadır. Böylece yüzbinlerce meslek liselinin geleceği imam hatipler üzerinden yürütülen tartışmaya kurban edilmektedir.
Laik bir eğitim, demokrasinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Laik bir eğitim sisteminde imam hatip gibi din hocası yetiştiren okullara yer yoktur. Bu nedenle imam hatip liseleri kapatılmalıdır. Meslek liselerinin imam hatip liseleriyle birlikte aynı kategoride anılması ve uygulamaya tabii tutulması ise kabul edilemezdir. YÖK, Danıştay’ın kararına bir yandan itiraz ederken öte yandan ‘B Planı’nı gündeme sokmaya hazırlanmaktadır. Buna göre diğer liselerle, imam hatip ve meslek liselerinin arasındaki katsayı üç soruya denk gelen ‘sembolik puan’a indirilecek. Böylece imam hatipler üzerinden din istirmacılığı yapan YÖK, bir yandan da meslek liselilerin mağduriyetlerinin avukatı gibi konuşabilmektedir. Oysaki sorunun esas kaynaklarından biri de YÖK’ün kendisidir. Özerk, demokratik üniversitenin ve laik eğitimin önünde en büyük engellerden biri olan YÖK derhal kaldırılmalıdır. Sorun Katsayı Değil, Üniversite Sınav Sisteminin Kendisi ve YÖK’tür.
Eğitim eşitsizlikleri katsayı tartışmasına indirgenemez. Meslekî ve teknik eğitimin artık içinden çıkılamaz hale gelmiş sorunları masaya yatırılmadan; sınıfsal, bölgesel, cinsel bir dolu eşitsizliğin hem sonucu hem de nedeni olmasına rağmen milyonların umudu haline getirilmiş sınav sistemi sorgulanmadan katsayı uygulamasında değişiklik yapılarak eğitim eşitsizliklerine gerçekçi çözümler üretebilmek mümkün değildir.
Diğer taraftan yükseköğretimde piyasalaşmaya/ticarileşmeye hız vererek eğitim eşitsizliklerini derinleştiren YÖK’ün farklı katsayı uygulamasına son vererek eşitliği sağlamış olduğu yönündeki iddiası bir yanılsamadan ibarettir. Dolayısıyla sorun katsayı sorunu değil, iktidar sahiplerinin üniversiteye yönelik politikalarının bir aracı olarak özerk-demokratik üniversitenin ve özgür bilimin önündeki en büyük engel konumundaki YÖK ve onun tarafından yap-boz tahtası haline getirilmiş sınav sistemidir.
Bu bağlamda EĞİTİM SEN olarak daha önce defalarca ifade ettiğimiz gibi eğitim sistemi baştan aşağı yeniden yapılandırılmalı; mesleki ve teknik eğitimin sorunları bilimsel bir perspektifle çağdaş dünyadaki gelişmeler doğrultusunda çözümlenmeli; kesintisiz zorunlu eğitim, iki yıl okul öncesi eğitim, dokuz yıl temel eğitim ve dört yıl çok amaçlı lise olmak üzere toplam on beş yıla çıkarılmalıdır. Saygılarımızla. 14.12.2009
Eğitim Sen Adana Şube Yönetim Kurulu adına
Güven BOĞA
Şube Başkanı