PROJE OKULLARINDA ÇALIŞMAKTA OLAN ARKADAŞLARIN DİKKATİNE

PROJE OKULLARINDA ÇALIŞMAKTA OLAN ARKADAŞLARIN DİKKATİNE

Görüntünün olası içeriği: açık hava
MEB Teşkilat ve Görevleri hakkında yayınlanan KHK’nin 37. Maddesine eklenen 9. Fıkra ile 2014 yılında kurulan “Proje Okullarında ” çalışan öğretmenler görev yeri değişikliği riski altında.
1 Eylül 2016 tarihinde yayınlanan proje Okulları Yönetmeliğinin “Yöneticilerin ve Öğretmenlerin Görev Süreleri “ başlıklı 11. Maddesi bu okullarda çalışan öğretmenlerin ve idarecilerin görev süresinin dört yıl olduğunu ve başarılı olanların ikinci bir dört yıl için görevlendirilebileceğini düzenlemiş durumda. Bu maddenin anlamı bir öğretmenin bir proje okulunda en fala sekiz yıl çalışabileceğidir. İkinci bir dört yıl için ise mutlaka yeniden ilgili genel müdürlük tarafından teklif edilmesi gerekmektedir. Görev süresini tamamlayan öğretmenlerin bir sonraki atama döneminde açık olan eğitim kurumlarına tayin istemeleri ve tayin istemeyenlerin ise resen valiliklerce atamalarının yapılacağı yine aynı yönetmelikle düzenlenmiştir.
Proje Okulları olarak belirlenen okulların sayısı bu öğretim yılına kadar sınırlı sayıda idi ve bu sınırlı sayıda okulda çalışan öğretmenlerden sekiz yılını dolduranlar 2016 Yılı Ekim ve Kasım aylarında okullarından kendi istekleri dışında gönderilmiş ve bu durum kamuoyunda o döne çokça tartışılmıştı. O dönem resen ataması yapılan öğretmenlerin bir bölümü bu idari işlemi yargıya taşımış ve yargıdan da bazı olumlu kararlar alınmakla beraber olumsuz kararlarda alınmıştır. Olumlu olarak alınan kararlardan sonuncusu Ankara istinaf mahkemesi tarafından verilen karardır. Bu karara göre ataması Bakanlık tarafından yapılan öğretmeninin görev yerinin valilik tarafından değiştirilemeyeceğine dair bir karar verilmiştir. Bu kararın anlamı şudur: sınavla veya başvuru sonucunda Anadolu Lisesi Öğretmeni olarak Bakanlık tarafından ataması yapılmış öğretmenlerin görev yerlerinin “Proje Okul Yönetmeliğine “ göre değiştirilemeyeceğidir.
Ortaöğretime Geçiş Sisteminin değiştirilmesi ve ardından da bazı okulların sınavla öğrenci alacak okullar olarak belirlenmesi ve yine 14 Şubat 2018 tarihinde Ortaöğretim Kurumlar Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler beraber değerlendirildiğinde sınavla öğrenci alacak olan tüm Anadolu Liseleri ve Anadolu İmam Hatip Liselerinin “Proje Okulu” olduğu ortadadır. Sınavla öğrenci alacak olan Anadolu Liseleri ve Anadolu İmam Hatip Liselerinin öğretmenleri de doğal olarak bundan sonra “Proje Okul Yönetmeliğine “ tabi olacaklarıdır. Diğer bir ifade ile bu okullarda çalışan öğretmenlerin 2018-2019 Öğretim yılında okullarından ayrılma olasılığı güçlü bir olasılık olarak ortadadır.

Bu durum ile ilgili MEB tarafından hiçbir açıklama yapılamaması öğretmen arkadaşları kendi kaderleri ile baş başa bırakmakta ve hatta pek çok okulda öğretmenler bu durumdan habersiz olarak çalışmaya devam etmektedir. Sendikamız Genel Merkezi tarafından mağduriyetin en azından kısmi olsa da önüne geçebilmek için ilgili yönetmeliğin 11. Maddesinin iptali için bir çağrı yapılmış ve önümüzdeki günlerde de MEB ile bu konunun müzakere edilmesi planlanmaktadır. Bu girişimlerin nasıl bir sonuç vereceği bizlerin bu dönemde ortaya koyacağı mücadele; gücümüzü ve sesimizi ortaklaştırabilmemiz ve oluşturacağımız kamuoyu ile ilgilidir. Söz konusu durumun ciddiyeti üzerine üyelerimizin bu konuda bilgilendirilmesi önemlidir.