Eğitime Yönelik Saldırı ve Tehditlerin Gölgesinde
2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılı I. Yarıyıl Değerlendirmesi
Darbe, OHAL, KHK’lerle 2016- 2017 Eğitim Öğretim Yılına başladık. İlimizde 1 bin 642 okulda 13 bin 634 derslikte, 23 bin746 öğretmenimiz bugün 473 bin 650 öğrencimize karne vererek 2016- 2017 eğitim öğretim yılının 1. yarıyılını tamamlıyor. İlimizde Eğitim Sen üye ve yöneticisi olan ancak açığa alınan ve ihraç edilen 23 arkadaşımız OHAL ve KHK’ler nedeniyle öğrenci ve velileriyle yıllardır yaşadıkları ve yaşattıkları karne sevincini bu yıl yaşayamadılar. Öğrencilerine karne vermeleri engellenen öğretmenlerimizin hükümete hazırladıkları karneleri basın ve kamuoyu ile paylaşıyoruz.
Son dönemde ilimiz İl Milli Eğitim Müdürlüğünde yaşanan skandal niteliğindeki bazı olayları paylaşmak istiyoruz;
Çukurova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde görevli ve yolsuzluğa bulaşmış birçok yetkiliye önce zimmet çıkarıldı, ardından aynı kişiler İl Milli Eğitim Müdürlüğünce taltif edilerek önemli görevlere getirildiler.
Okullara dağıtılan ders kitaplarının dağıtımı ile ilgili yapılan yolsuzlukların hesabı sorulmayarak üzerine sünger çekilmiştir.
İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı personele karşı yapılan tüm değerlendirmeler liyakat göre değil, sendikal ve siyasi kimlikler referans alınarak yapılmıştır.
Eğitim Bir Sen üyesi olanlar Okul Müdürü ve Müdür yardımcısı yapılarak okullardaki yönetim kadroları tek tipleştirilmiştir.
Muhalif sendika üye ve yöneticilerine yönelik değerlendirmelerde yasa-yönetmelikler değil; AKP İl ve İlçe teşkilatlarının talimatları emir kabul edip, iş ve işlemler alınan talimatlar çerçevesinde yapılmıştır.
Okullarda okul müdürleri aracılığıyla yapılan yolsuzluk ve hukuksuzlukları öğretmenler odasında gündeme getiren üyelerimiz sürgün edilerek, yolsuzluklar İl Milli Eğitim Müdürlüğünüzce onaylanmıştır.
İsmail Hazar İlkokulu Rehber Öğretmenimiz Aziz ELHASOĞLU okulda her ay yaklaşık olarak bin öğrenciye 3 TL’den dışarıdan satın alınan deneme sınavına itiraz ettiği ve okul müdürünün okuldaki ticaretine hayır dediği için Orhan Çobanoğlu İlkokuluna sürgün edilmiştir,
Abbas-Sıdıka Çalık Anadolu Lisesinde üyemiz Taylan Özgür CİHANGİR ise öğrenciler arasındaki çıkan tartışmaya taraf olduğu “sudan gerekçelerle” Osmangazi Ortaokuluna sürgün edilmiştir,
ÇEAŞ Anadolu Lisesinde Mehmet Ümüt ÜNAL ise ENSAR vakfında taciz ve tecavüze uğrayan öğrenciler için, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu’nun sarf ettiği “Bir kereden bir şey olmaz” sözlerini sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı gerekçesiyle Salbaş Anadolu Lisesine sürgün edilmiştir.
Farabi Anadolu Lisesi okul yönetiminin öğretmenler ve öğrenciler üzerinde uygulamış olduğu baskıcı, otoriter tavırlarından kaynaklı usulüne uygun olmayan soruşturmalar açtığı için okul önünde Eğitim Sen olarak yapmış olduğumuz basın açıklamasına mesai saati dışında katılan üyelerimiz Tufan SAMSUN Adasokağı Anadolu Lisesine ve İsmail TUGAY ise Doğankent Anadolu İmam Hatip Lisesine sürgün edilmişlerdir.
İlimizde soğuk ve yağışlı geçen bu mevsiminde Yüreğir ve Seyhan ilçelerimizin güneyindeki okullara devam eden öğrenci ve öğretmenlerimiz soğuk hava depolarını andıran kalabalık sınıflarda eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdürmek zorunda bırakılmıştır.
Asılsız ihbarlar referans alınarak ve hiçbir ön inceleme yapılmayarak binlerce öğretmenin açığa alınmasına, ihraç edilmesine İl Milli Eğitim Müdürlüğünüzce göz yumulmuştur.
Sosyal medyadaki paylaşımları nedeniyle açığa alınan ve sonrasında görevlerine iade edilen üyelerimiz tekrardan il disiplin kurulu tarafından savunmaları dikkate alınmadan en ağır cezalarla cezalandırılmaktadır.
Cemaat yurtlarında tacize, tecavüze, şiddete maruz kalan, bedenleri yanarak küle dönen çocuklarımızın durumu ile ilgili hiçbir işlem yapılmaz iken, aynı yurtlar faaliyetlerini sürdürmektedir.
Yaptığımız her basın açıklamasında üye ve yöneticilerimiz adli ve idari olarak soruşturmalara maruz kalmaktadır. En son Av. Tugay BEK’in polisler tarafından darp edilmesine yönelik SES Adana Şubenin yaptığı basın açıklamasına katılan Şube Özlük ve Hukuk Sekreterimiz Mehmet AKARSUBAŞI’ya ve açıklamayı okuyan SES Adana Şube Eş Başkanı Gülşen TOPAL’a TCK’nın 301. maddesinden soruşturma açılmıştır.
Türkiye’de eğitim sistemi bir süredir ciddi anlamda alarm vermektedir. İkili öğretim, niteliksiz eğitim hizmeti, eğitimin özelleştirilmesi, kalabalık sınıflar, karma eğitim karşıtı uygulamalar, taşımalı eğitim, altyapısı bozuk okullar, öğrenciden katkı parası alınması, okullarda yaşanan şiddet, temel lise ve TEOG garabeti, PISA 2016 gibi uluslararası sınavlardaki başarısız sonuçlar, çocukların dini cemaat ve vakıfların yurtlarına yönlendirilmesi, öğretmenliğin sertifikaya bağlanması, öğretmenlerin mesleki gelişiminde yaşanan zorluklar, çocukların örgün eğitim sistemi dışına itilmesi, çocukların barınmak zorunda bırakıldıkları yerlerde taciz ve istismara uğraması, yurt yangınlarında yaşamını kaybetmesi, sözleşmeli öğretmenlik ve ataması yapılmayan öğretmenler gibi sorunlardaki çözümsüzlük sürmüştür.
2016-2017 eğitim-öğretim yılının ilk yarısı, eğitimin acil çözüm bekleyen sorunlarında belirgin bir artış yaşanırken, kamu kaynaklarının özel okullara aktarılması uygulamaları artarak devam etmiştir. Eğitimde bilimden çok dini referanslara göre düzenlemeler belirgin bir şekilde artarak hayata geçirilmiş, laik-bilimsel eğitim düşmanlığı artmış, bazı okullarda karma eğitim karşıtı uygulamalar hayata geçirilmeye çalışılmıştır. Bu dönem, siyasi iktidarın eğitime, toplumun yaşam tarzına yönelik yönelik dayatmacı ve baskıcı uygulamalarının zirve yaptığı bir dönem olmuştur.
KHK’lar ile açığa alınan ve ihraç edilen üye ve yöneticilerimizin geri döneceği konusunda en ufak bir endişemiz yoktur. Tüm arkadaşlarımız görevlerine dönünceye kadar örgütsel ve hukuksal mücadelemiz devam edecektir. 20.01.2016
Ahmet KARAGÖZ
Eğitim Sen Adana Şube Başkanı