Çocuğa Özgüven Nasıl Kazandırılır?

Çocuğa Özgüven Nasıl Kazandırılır?

 ÖZGÜVENLİ ÇOCUKLAR İÇİN…


“Aşırı korumacı tutum” sergileyen aileler çocuklarını korumak adına çok büyük çaba sarf ederler.  Çocuklarına pek çok şeyi tembih ederler. Terlememesini, elini yıkmasını, dişlerini fırçalamasını, klozete oturma şeklini, üstünü kirletmemesini vs. Ardına okulla ilgili öğretmeninin ona nasıl davrandığı, okulda onunla dalga geçen veya ona vuran bir çocuk olup olmadığı, okul yemeklerinin nasıl olduğu vb. sorular eklenir. İşte tam bu sırada büyümekte olan çocuk yaşama karşı şu mesajı edinmiş olur:
“Annem ve babam olmadan, onların haberi/onayı olmadan ben tek başıma ne yaparım? 
Böylece çocukta anne babasız çıkılan her deneyim, atılan en ufacık bir adım tehlikeler ve bilinmezliklerle doludur.

Peki Çocuğa Özgüven Nasıl Kazandırılır?

Çocuk yetiştirme tarzı aşırı korumacı ve kontrolcü değil, destekleyici ve bireyselleşmesine izin verici olmalıdır.

Aşırı titizlik, düzen ve kontrol uyarılarından uzak durulmalıdır. Başka amcalar, teyzeler (çocuk hırsızları) vb. hikayelerle korkutulmamalılar.

3-4 yaşından itibaren kendi öz bakımları ile ilgili sorumlulukları üstlenmeye başlamalılar. (kendi başına yemek yeme, tuvalete gitme kendi başına oynama/oyun kurma, alışveriş yapma, eşyalarını hazırlama, kıyafetlerini seçme ve giyinme vb. davranışlar.)

Okul açılmadan biraz önce okulu ve öğretmenini ziyaret etmek faydalı olacaktır.

Okulun ilk gününden önce anne ve babalar da kaygılarını yenmeli, çocuğun bunu hissetmemesi sağlanmalıdır. Bu bağlamda anne-baba olarak önce kendi endişelerinizle baş etmeye çalışmanız, çocuğunuzun okula başlaması konusunda istekli ve kararlı olmanız, onu bu şekilde yönlendirmeniz “sağlıklı uyumm süreci” için gereklidir.

Anne ve baba kurallarını belirlemeli ve tutarlı olmalıdır. Evet her zaman evet, hayır her zaman hayır anlamını taşımalıdır.

Bu ve benzeri durumlara dikkat edildiğinde kaygılı çocuğun yerini:

“Ben büyüdüm, okula gidecek beceriye sahibim.Bir sürü arkadaşım var.

Öğretmenim beni annem ve babam gibi korur.

Evim yerinde duruyor, oyuncaklarım yerinde duruyor, her şey yerinde. Asla okulda unutulmam, Ben büyüdüm. Okula gidiyorum.” şeklinde duygulara sahip güvenli çocuk alacaktır.