ÇÖZÜLMEYEN SORUNLAR, ADANA’DA EĞİTİMİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

ÇÖZÜLMEYEN SORUNLAR, ADANA’DA EĞİTİMİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

2010–2011 Eğitim Öğretim yılı okullarda yaşanan sorunlarla sıkıntılı bir şekilde devam ediyor. Okulların açılmasının üzerinden dört gün geçmesine rağmen aşağıda sıraladığımız sorunlar çözüm bekliyor.   

  

      

 

Başlıca sorunlar şunlardır.

1)Birçok branştan öğretmen açığı giderilememiştir. Özellikle Adana’nın güney mahallerinde ki öğretmen açığı başka ilçelerde bulunan okullara göre çok daha fazla. Bu sorun yakıcı bir şekilde çözüm beklemektedir. Milli eğitimin bu sorunu çözüm yöntemi ise ücretli öğretmenliği kalıcı hale getirmek. Atanamayan öğretmenler başta olmak üzere, ücretli ve sözleşmeli öğretmenlerin kadrolu ataması yapılmadan bu sorun çözülemez.

2)20 Eylül’de öğretmenlere ödenmesi gereken eğitim öğretim tazminatı 23 Eylül itibariyle ödenmemiştir. Bu tazminatın başta güvencesiz olarak çalıştırılan ücretli öğretmenlerde olmak üzere tüm eğitim çalışanlarına (hizmetli ve memurlara) ödenmesi gerekmektedir.

3)Okullara ödenek gönderilmediği için okullar sorunların altında boğulmuş durumda. Okulların temel gereksinimlerin karşılanması için öğretmen ve idareciler velilerle karşı karşıya gelmektedir.

4) Birçok okulda kurulmuş olan Bilgisayar Laboratuarında bulunan bilgisayarlar yıllarca hiç değiştirilmemiş olup hiç biri faal değildir. Bazı okullara bilgisayar öğretmenleri atanmış fakat teknoloji dışı kalmış bilgisayarlar kullanılabilecekleri durumda olmadıkları için öğretmenler ne yapacağını bilememektedir. Örneğin Sadıka Sabancı İlköğretim Okulunda 1998 yılında kurulmuş olan 2 bilgisayar laboratuarında bulunan bilgisayarlar 12 yıldan beri hiç değiştirilmemiş olup hiç biri faal değildir. Çalışır duruma getirilse bile yeni teknolojiyle uyumlu değildir. Bilgisayar Laboratuarı olmasından kaynaklı seçmeli ders olarak yıllardan beri bilişim teknolojileri dersini seçmek zorunda kalmıştır. 3 yıldan beri okulda bilgisayar öğretmeni yoktur. Bu yıl 2 bilgisayar öğretmeni verilmiş olup ancak laboratuarda bulunan bilgisayar çalışmadığından öğretmenler ne yapacağını bilememektedir.

5)Ders kitapları bazı okullara halen ulaşmamış olup,   kitapların ulaştığı okullarda ise birçok kitabın eksik olduğu görülmektedir.

6)Bu yıl en ücra okullarda bile kayıt parası 50 TL olarak alınmıştır. Okullardaki kayıt paraları 50 ile 3000 TL arasında değişmektedir. Adres dışından alınan kayıtlar için talep edilen paralar ürkütücü rakamlara ulaşmaktadır.

7)Hizmetli olmaması nedeniyle okullarda temizlik çok ciddi bir sorun olarak karşımızda durmaktadır. Okul temizliği öğretmen ve öğrencilerin fedakârlıkları sonucu yapılıyor. İyi aidat ve kayıt parası alan okullar bu işi temizlik işçisi tutarak çözmekteler,

8)2010-2011 Eğitim yılı 20 Eylül’de başladı fakat Beşocak Lisesi, Şehit Temel Cingöz Lisesi, İbrahim Atalı Lisesi ve Çobanoğlu Ticaret Meslek Lisesinde tadilat nedeniyle eğitim yok.  Bu okullarda ki tadilatların ne zaman sona ereceği bilinmemektedir. Beşocak Lisesi öğrencileri Mithat Paşa İlköğretim Okulunda,  Şehit Temel Cingöz Lisesi öğrencileri Recep Birsin Özen İ.Ö.O’da, İbrahim Atalı Lisesi öğrencileri Adana Kız Lisesinde ders görmekte. Dışarıdan gelen öğrenciler Sabahçı devrede, okulun kendi öğrencileri ise öğlenci devrede eğitim görmektedir.

9) Bazı liselerin Anadolu liselerine dönüştürülmesi nedeniyle o yerleşim biriminde ikamet eden yüzlerce öğrenci kendilerini kaydedecek okul aramak zorunda kalmışlar. Adres olarak gösterilen liseler ise kayıtlarının dolduğunu ileri sürerek öğrencilerin kayıtlarını savsaklamışlardır.

10)Yeni eğitim öğretim yılında sınıflarda ki öğrenci sayısı resmi yetkililerin açıkladığı 30 sayısının çok üzerindedir. Bunu öğrenmek isteyenler makamlarına en yakın okullara giderek sınıflarda ki gerçek sayıları sayabilirler. Özelliklede liselerde bu sayı 30 un çok üzerindedir.

11)İşletmelerde Mesleki Eğitim Yapan Meslek Lisesi Öğrencilerinden Staj Defteri İçin 80 TL Ücret İsteniyor. Meslek Ders Kitapları 5 yıldır verilmiyor

12)Ders araç, gereçleri, sınıf içi dolaplar, öğrencilerin oturacağı sıralar eksikliğini koruyor. Talep edilen her ihtiyaç için yetkililerin verdiği yanıt “kendi sorununu kendin çöz” biçiminde olmaktadır.

13)Bazı okullarda personel sayısı fazla olmasına rağmen personelin çocuklarının kalabileceği kreş sorunu çözülememiştir.

14)Anadolu liselerine 40 – 60 puan arasında puan alarak atanan öğretmenlerin yeni mağduriyetleri doğmuştur. Bir sendikanın açtığı dava sonucu 40-60 puan alarak atanan öğretmenlerin eski görev yerlerine gönderilmesi tehlikesi birçok okulda ki eğitimi aksatacağı gibi, öğretmenleri de mağdur edecektir. MEB’in zaten uygulamaya sokacağı düz liselerin Anadolu liselerine ve bir kısmının meslek liselerine dönüştürülme projesinde öğretmenler bulundukları okullarda sınavsız Anadolu lisesine kadrolu geçebilecekken bu yeni mahkeme kararı yeni sorunları gündeme getirmektedir.

15)Öğretmenevimiz bir türlü bitirilememiştir ya da bitirilmek istenmemektedir.

16)İktidara yakın bazı yandaş kadrolar, okullarda sınıfı ve görevi olmasına rağmen Milli Eğitim Müdürlükleri ve benzeri yerlerde geçici olarak pasif işlerde görevlendirilerek, bunların yerine ise okullarda ücretli öğretmenler görevlendirilmektedir.

17)Bazı okul ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine değişik sorunlarla ilgili verilen dilekçeler kabul edilmemekte ve geri çevrilmektedir. Oysa ki dilekçe kanununa göre hakaret hakaret ve benzeri ibareler olmadığı sürece dilekçenin kabul edilmemesi suç teşkil etmektedir.

2010-2011 eğitim öğretim yılının üzerinden daha dört gün geçmiş olmasına rağmen sizlerle paylaştığımız sorunlar çözülemeyecek sorunlar değildir. Yetkililerin eğitim yılı başında basına verdikleri bilgilerle eğitim alanında yaşanılan sorunlar birbiri ile örtüşmemektedir. Eğitim Sen olarak eğitim alanında yaşanılan sorunların çözümü noktasında yetkilileri daha duyarlı olmaya çağırıyoruz. Saygılarımla.  23.09.2010                                                                                                                                       

Eğitim Sen Adana Şube Yönetim Kurulu adına

Güven BOĞA

Şube Başkanı