Köy Enstitülerinin 73. Kuruluş Yıldönümünde
“Öğretmen Yetiştirmede Yaşanan Sorunlar”
Şube olarak Köy Enstitülerinin 73. kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlediğimiz “Öğretmen Yetiştirmede Yaşanan Sorunlar” konulu panel 20 Nisan 2013 tarihinde Adana Ziraat Mühendisleri odasında gerçekleştirilmiştir.
Panelde Şube Eğitim Sekreteri Halil KARA’nın açılış konuşmasında “Köy Enstitüleri, kısa ömrü içinde çok sayıda öğretmen yetiştirmiş, Köy Enstitülerinden yetişen çok sayıda yazar, bilim insanı ve toplumsal hayatının güzelleşmesine ve ülke insanlarının özgür bireyler olarak yetişmesine önemli katkılarda bulunmuştur.
Köy Enstitülerinin kapatılması, ülkemizdeki aydınlanma sürecinin durdurulması ve demokratik işleyişin sekteye uğratılması anlamına gelmiş, genel anlamda da demokrasimizin derin bir yara alması sonucunu doğurmuştur.
Eğitim Sen Köy Enstitülerinin ilerici, demokrat ve aydınlanmacı geleneğine dün olduğu gibi bugün de sahip çıkmaktadır. İçinde bulunduğumuz dönemde eğitim iki yönden kıskaca alınmaktadır. Birincisi Neoliberal politikalar çerçevesinde eğitimin özelleştirilmesi ve piyasalaştırılması, ikincisi bilimsellikten uzak muhafazakarlaştırılma çalışılması noktasında; seçmeli ders adı altında din derslerinin artırılması, çeşitli yazarlar ve şairlerin kitaplarından bölümlerinin çıkarılması, çeşitli gerekçelerle bilimsel eğitimi savunan öğretmenlere soruşturmaların açılması, dinsel simgelerin okullarda kullanılması, kutlu doğum haftası kapsamında eğitim yuvalarının diyanetin birer şubesi gibi çalıştırılması ortadadır. Bu açıdan değerlendirmek gerekirse Köy Enstitülerinin önemi buradan bakıldığında da daha iyi anlaşılmaktadır.
Eğitim Sen olarak Ekim 2013 tarihinde gerçekleştirilecek olan Demokratik Eğitim Kurultayı’na hazırlandıklarını ve şube olarak DEK için yapılan komisyon çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Panelimiz Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi, Yard. Doç Dr. Memet KARAKUŞ, Doç. Dr. Mediha SARI ve Öğr. Gör. Dr. Andaç ÇUHADAR’ın sunumları ardından
Köy Enstitüleri mezunlarından olan Ali YİĞİT’in anıları ve şiirinin ardından karşılıklı soru cevap şeklinde panel tamamlanmıştır.
Panelimize Katkı sunan, katılan ve emeği geçen tüm dostlarımıza teşekkür ederiz.
Şube Yürütme Kurulu