Demokratik, Bakanlık Vesayetinin olmadığı Bir İlksan İçin, 9 Nisan’da Sandıktayız

Demokratik, Bakanlık Vesayetinin olmadığı Bir İlksan İçin,

 

9 Nisan’da Sandıktayız

İlkokul öğretmenlerinin sağlık ve sosyal gereksinimlerini karşılamak ve yardımlaşma amacı ile kurulmuş olan İLKSAN’ın bugün ne duruma geldiği, daha doğrusu getirildiğini biliyoruz.

2014 verilerine göre 265187 üyesi olan İLKSAN “Verdimse Ben Verdim…” anlayışının devamı olarak uzunca bir süredir ticari faaliyetlere girişmiş ve bu etkinliklerin neredeyse tamamından zarar etmiş ya da ettirilmiştir.

 

İLKSAN’ın mali yapısının her geçen yıl daha da kötüye giderken, ticari yatırımlarla sürekli zarar ettiriliyor. Bu şekilde devam etmesi halinde sandığın ileride emeklilik ikramiyelerini ödeyemez hale gelmesi kaçınılmazdır. Nitekim bu gün üye olan elli bin kişinin emekli olması durumunda İLKSAN bunu ödeyemez durumdadır.

İLKSAN’da yönetim kurulu üyeleri öğretmenlik veya bürokrat maaşları dışında brüt asgari ücretin beş katı ile yedi katına varan maaş,  buna ek olarak huzur hakkı ve harcırah alıyorlar. 

İLKSAN’da yıllardır hep aynı zihniyet yönetimde olduğundan, zaman zaman vitrin değişse de zihniyet değişmemektedir. Bunun için öncelikle İLKSAN’ın kuruluş amacına yönelik olarak yönetecek insanlara ve zihniyete ihtiyaç vardır.

 

İLKSAN’da en büyük sorun zorunlu üyelik ve MEB vesayetidir. Zorunlu üyelik, vesayet ve demokrasinin taban tabana zıt kavramlar olduğu göz önüne alındığında, ortada büyük bir çelişkinin olduğu açıktır.

Üyelerinin yüzde 56’ sı kadın olmasına rağmen halen İLKSAN yönetiminde bir tane bile kadının bulunmaması da bir başka çelişkidir.  

 

İLKSAN’da demokratik, temsilde adaletin sağlandığı bir anastatü oluşturulmalı; tüm anti demokratik ve vesayetçi hükümler kaldırılmalıdır. İLKSAN’ ın geleceğine başka hiç kimse değil, sadece üyeleri karar vermelidir.

 

Yıllardır adı yolsuzluklarla anılsa da 1943 yılından bu yana, eğitim emekçilerinin değerleriyle oluşan İLKSAN’daki olumsuzlukları ancak üyelerin müdahalesi durdurabilir. Bunun için;

¨       Zorunlu üyelik kalkmalı, üyelikte gönüllülük esas olmalıdır.

¨       İLKSAN’ın tüm faaliyetleri şeffaf olmalıdır.

¨       Üyelerin yararlanamadığı işletmecilik anlayışından vazgeçilmelidir.

¨       Üyelikten ayrılmak isteyenler herhangi bir hak kaybına uğramamalı, kesintileri yasal faiziyle bir defada ödenmelidir.

Bizler;

¨       Ana statüsünün demokratik, şeffaf ve katılımcı bir yapıya kavuştuğu(Halen 7 yönetim kurulu üyesinin 4’ünü bakanlık belirliyor),

¨       Kuruluş amacı doğrultusunda üyelerine hizmet veren ve siyasi kadroların ortağı olmayan,

¨       Temsilde adaletin sağlandığı, demokratik yollarla seçilen yöneticiler tarafından yönetilen(10 üye de 1, 499 üye de 1 temsilci seçiyor.),

¨       Her üyenin kendini ifade etme olanağı bulduğu, katılımcı ve şeffaf bir yapıya sahip olan,

¨       Kadınların yönetimlerde eşit temsilinin sağlandığı,

¨       Bakanlığın İLKSAN üzerindeki vesayetinin tamamen kalktığı,

¨       Kendi üyeleri öncelikli olmak üzere her türlü denetime açık olan,

¨       Alınan kararlarda üyelerin iradesinin hâkim olduğu, kararların genel kurullar tarafından alındığı,

 

¨       Yönetimin maaş saltanatına ve işletmeci anlayışa son verildiği,

¨    İLKSAN üyelerinden kesilen her kuruşun hesabının sorulduğu bir İLKSAN için;

 

ADAYLARIMIZ