4+4+4 Eğitimde Yaşanan Sorunlar Artarak Devam Ediyor

Basına ve Kamuoyuna

2012-2013 eğitim öğretim yılının ilk aylarında ilimizdeki eğitim sorunlarını değerlendirmek amacıyla 17 Kasım 2012 tarihinde işyeri temsilcilerimizle geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirdik.

Bu toplantıda genel olarak görülen  sorunlar:

4+4+4 eğitim sistemi uygulamaya başlanmıştır.Bu sistemin alt yapısı olmadığından okullar,ilk-orta ve lise olarak henüz ayrılmamıştır.Bu  yeni sistemle  çok sayıda öğretmen norm kadro fazlası duruma düşmüşken diğer yandan pek çok okula ücretli öğretmen görevlendirilmiştir.

66 aylık öğrencilerin bilişsel ve motor becerileri yetersizdir.Bu öğrencilerde korku ve okuldan soğuma eğilimi görülmektedir.

Okullarda neredeyse bütün odalar dersliğe dönüştürülmüştür.Ancak bir çoğu araç gereç donanım  ve fiziksel olarak yetersizdir.Verim alınamamaktadır.

Seçmeli derslerle birlikte ders saatlerinin uzaması gün içinde 7-8 saat ders yapılması verimli değildir. Öğrencilerde bıkkınlık ve okuldan soğuma eğilimi görülmektedir.

Okullarda rehberlik dersleri yetersizken, 2 rehber öğretmeni olan okullarda rehber öğretmenlerin teke düşürülmesi ile öğrencilere rehberlik konusu yetersiz hale gelmiştir.

Okul idarecileri okul işleri için kendi araçlarını ve cep telefonlarını kullanmak zorunda kalmaktadır. Hiç bir ücret ödenmemektedir. Okul telefonları 0’a açılmalıdır.

Resim müzik gibi dersler için özel derslikler ve atölyeler oluşturulmalıdır.

Bir çok okulda temizlik sorunu vardır.Okullara yeterli hizmetli ve temizlik malzemesi sağlanamadığından bu sorun artmakta ve okullarda sağlıksız koşullar oluşmaktadır.

Performansa dayalı uygulama olarak; Ridef, Adey gibi internet üzerinden yapılan uygulamalar karşılığı ve verimi olmayan angaryalar olarak öğretmen ve idarecilerde bıkkınlık yaratmıştır.

Anadolu liselerinde  görevlendirilecek öğretmen ve idareciler için sınava dayalı atama uygulaması, geçen yıl sınavın yapılmış olmasına rağmen halen atamaları yapılmamıştır.

Üniversite ve yurtlarda çalışan personel için görevde yükselme sınavı yıllardır yapılmamakta ve çalışanlarda hak kayıpları yaratmaktadır. Bu konumdaki memurlar ¼ derece ve kademeye ilerleyememektedir.

Üniversite ve Yurtlarda görevli Personel kadrosunun gerektirdiği giyim yardımını alamamaktadır.

Vardiyalı çalışan personel için servis hizmeti verilmemekte, yol ücreti de ödenmemektedir.

Yurt müdürlüklerinde psiko- sosyal  servis çalışanlarına uzmanlık alanı dışında işler yaptırılmak istenmektedir.

Bu genel sorunların yanında  son  dönemde artan şekilde eğitimde siyasal anlayışını dayatan gerici uygulamalarla karşı karşıya kalınmaktadır.

Bir çok okulda seçmeli derslerin belirlendiği Eylül ayından başlayarak  bu uygulamaların arttığı görilmektedir.

Seçmeli ders olarak, Temel Dini Bilgiler, Hz. Muhammedin Hayatı, Kuran-ı Kerim derslerinin seçilmesi için okul idarecileri bazı öğretmenler ve çeşitli cemaat temsilcileri, öğrencileri ve velileri yönlendirmek için yoğun çaba içine girmişlerdir.

Bazı ortaokullarda yönetmelik ve yasalara aykırı olarak türbanla derse giren öğrenciler vardır. Sayıları her geçen gün artmaktadır.  Milli Eğitim yöneticileri ve okul idarecileri durumu tespit tutanağı ile kayıt atına almaktan öteye bir çözüm üretmemektedir.

Yukarda belirlediğimiz bu sorunların biran önce çözülmesi ve eğitim öğretim ortamının bilimsel, laik ve demokratik yaklaşımlar çerçevesinde oluşturulması için yetkilileri bir kere daha göreve davet ediyoruz.

Eğitim Sen, Türkiye’nin dört bir yanında, yıllardır yaşadıkları bütün olumsuzluklara rağmen fedakarca çalışan eğitim emekçilerinin, insanca yaşayabilecekleri bir yaşam ve nitelikli eğitim yapabilmesinin mücadelesini vermeyi tüm engellemelere rağmen sürdürmeye kararlıdır.

 

Kamuran KARACA

Şube Başkanı

Eğitim Sen Adana Şube Yürütme Kurulu Adına,